In dit artikel:
Er zijn veel verschillende manieren om vacatures te vinden. Je kunt ze vinden in print-media (zoals een huis aan-huisblad) of via bemiddelingsbureaus: uitzendbureaus, detacheerders of werving- en selectie bureaus. Deze worden door werkgevers ingeschakeld voor het vinden van personeel.
Je eigen netwerk gebruiken is ook een hele goede manier om vacatures te vinden. Veel mensen vinden op deze manier dan ook een baan.
De laatste jaren wordt er steeds meer online naar personeel gezocht. Er zijn talloze online vacaturebanken om vacatures te vinden of waar je je CV in een database kunt plaatsen, zodat je gevonden kunt worden door werkgevers of bemiddelingsbureaus. Daarnaast wordt via social media ook personeel gezocht en delen mensen, organisaties en bureaus vaak vacatures.
In het kort de belangrijkste punten
- Het werkt het beste als je verschillende kanalen gebruikt.
- Als je je netwerk goed inzet en groot maakt, heb je betere kansen op een baan.
- Steeds meer personeelswerving gaat online en via social media kanalen.
Via bemiddelingsbureaus zoeken
Er zijn heel veel bemiddelingsbureaus en ook nog eens meerdere soorten. Sommige bureaus bemiddelen in allerlei verschillende soorten functies in een bepaalde regio (een stad bijvoorbeeld).
Andere bureaus specialiseren zich bijvoorbeeld op vakgebied, opleidingsniveau of werkervaringsniveau. Soms ligt de focus op bepaalde sectoren en bemiddelingsbureaus zijn dan vaak actief in een wat groter gebied.
Kijk maar eens op www.recruitment.nl om een idee te krijgen van verschillende bemiddelingsbureaus. Voor België kun je kijken op de website van de VDAB, die een lijst biedt van selectiekantoren en uitzendkantoren.
Laat werkgevers naar jou toekomen
Schrijf je eerst eens in bij een aantal gespecialiseerde bureaus en een paar meer algemene bemiddelingsbureaus. Kies daarbij voor de bureaus die zich richten op starters zoals bijvoorbeeld Asatalent of Young Capital.
Elk bureau werkt voor andere werkgevers, je vergroot je kansen op een baan dus enorm als je je inschrijft bij meerdere bureaus. Met één inschrijving bereik je potentieel tientallen werkgevers.
Stuur niet enkel alleen je CV op
Probeer altijd een afspraak te maken voor een persoonlijk kennismakingsgesprek en stuur niet alleen je CV per mail toe. In een gesprek kun je een persoonlijke indruk achterlaten van wie jij bent, wat je wilt en wat je kunt.
Daarmee word je beter onthouden en word jij wellicht eerder gebeld voor een functie. En als ze bellen, is de kans ook groter – omdat ze je kennen – dat ze een goed passende functie voor je hebben.
In een gesprek kun je mooi oefenen met solliciteren, want vergis je niet: een gesprek met een bureau is ook een sollicitatiegesprek. Bereid je dus goed voor.
Een ander voordeel van een gesprek met een bureau is dat je veel informatie krijgt. Welke werkgevers zijn bijvoorbeeld interessant voor jou? Waar liggen jouw kansen volgens het bureau? Maak dus gebruik van hun kennis en vraag ze gerust om advies.
Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft
Maak op de website van het bureau ook een e-mailalert aan, zodat je direct een mailtje krijgt als er een nieuwe vacature geplaatst is en je snel kunt reageren.
Ga er niet te veel van uit dat je wel gebeld wordt als er een vacature is, houd het zelf ook in de gaten. Alleen inschrijven is dus niet genoeg, je moet proactief op zoek blijven gaan naar vacatures.
Laat wat van je horen
Als er niet direct een vacature voor je is, bel jouw contactpersoon dan na een paar weken op om even bij te praten. Deze contactpersoon heeft waarschijnlijk honderden mensen ingeschreven en kan onmogelijk regelmatig contact houden met al die mensen. Neem dus zelf het initiatief.
Via vacaturebanken zoeken
Als je wilt, kun je urenlang vacatures bekijken in online vacaturebanken zoals Nationale Vacaturebank, België Vacature, Intermediair of Monsterboard.
Als je een beetje je best doet op google zul je ongetwijfeld nog wel meer vacaturebanken vinden. Genoeg keuze dus, maar je zult merken dat in deze vacaturebanken je vaak dezelfde vacatures tegenkomt.
Maak eerst een account aan
Een grote vacaturebank met veel vacatures (voor allerlei vakgebieden en branches) is http://www.indeed.com voor België of http://www.indeed.nl voor Nederland.
Je kunt zoeken op een trefwoord (bijvoorbeeld een functietitel) en op een regio. Upload daar ook je cv, zodat je gevonden kunt worden door werkgevers en bemiddelingsbureaus: zij zoeken in de cv-database van vacaturebanken naar personeel. Als je nog geen CV hebt kun je eens een kijkje nemen in onze collectie.
Maak daarnaast een zoekprofiel aan, zodat je steeds heel gemakkelijk de nieuwste vacatures kunt vinden en e-mail ontvangt met een overzicht van de resultaten van jouw zoekopdracht.
Maak email alerts aan
Bekijk de websites van werkgevers/organisaties die je interessant vindt en maak indien mogelijk daar een email alert aan. Of maak een Google-Alert, met als trefwoorden de naam van die organisatie en het woord vacature.
Met een Google-Alert krijg je een overzicht gemaild van nieuwe resultaten in Google van bepaalde trefwoorden die je zelf kunt opgeven. Doe er je voordeel mee.
Gebruik apps op je smartphone
Zoek maar eens op het woord ‘vacatures’ in de Google Playstore of Apple App Store. Sommige vacature apps zijn specifiek gericht op bepaalde vakgebieden (HR jobs bijvoorbeeld) of een bepaalde regio.
Andere apps zijn algemener (die van Monsterboard bijvoorbeeld) en weer andere apps zijn van werkgevers zelf (Rabobank bijvoorbeeld).
Print-media
Naast online media zijn er gedrukte media, oftewel print media. Daarbij kun je simpelweg denken aan flyers/folders, huis-aan-huisbladen, regionale uitgaven, kranten, vak bladen, direct marketing enzovoort. Dus pak die oude krant er nog maar eens bij.
Hoewel steeds meer vacatures online geplaatst worden, zijn er nog steeds werkgevers en bemiddelingsbureaus die via gedrukte media personeel zoeken. Naast het vinden van vacatures is het handig om op de hoogte te blijven van hoe het gaat in bepaalde branches waarin je aan de slag wilt.
Wat gebeurt daar op dit moment? Het loont dus zeer zeker de moeite om de (landelijke of regionale) krant te lezen, huis-aan-huisbladen te bekijken of een abonnement op een vakblad te nemen.
Open sollicitatie
Je kunt ook een open sollicitatie versturen naar een organisatie waar jij graag wilt werken. Je stuurt dan je CV en een brief, of belt met de afdeling Personeelszaken van de organisatie om te informeren naar mogelijkheden voor jou, zonder dat er een concrete vacature is.
Dit heeft niet de meeste kans van slagen, maar als jouw sollicitatie precies op het juiste moment op de mat valt, kan dit een succesvolle manier van solliciteren zijn.
Probeer een open sollicitatie te timen
Hoe weet je nu wat het juiste moment is? Dat is lastig. Probeer je in elk geval in te leven in de organisatie. Wat speelt er?
Stel, je leest dat de organisatie binnenkort nieuwe vestigingen opent of dat er een grote nieuwe klant is binnen gehaald, of je ontdekt dat er nieuwe diensten of producten ontwikkeld gaan worden, dan is dat een teken van groei van de organisatie en kan het een prima moment zijn om een open sollicitatie te sturen.
Carrière-events, beurzen en inhousedagen
Als je je verlanglijst helder hebt en weet in welke sector en bij welke organisaties je wilt werken, meld je dan aan voor recruitmentdagen, inhousedagen, carrièredagen of loop baanbeurzen waar die werkgevers (organisaties) aanwezig zijn.
Je kunt dan met ze in contact komen, in gesprek gaan, veel meer te weten komen en eventueel solliciteren. Google eens op “recruitmentdays, wervingsdagen, banenbeurs of jobevents”.
Je netwerk inzetten
Heel veel vacatures worden ‘via via’ vervuld. Op zich ook heel logisch: de meeste mensen praten met anderen over hun werk, op verjaardagen, met vrienden, bij hun sportactiviteiten enzovoort.
In die gesprekken komt ook wel eens naar voren dat er iemand weggaat op hun afdeling. Op het moment dat een functie vrijkomt, bedenken mensen vaak al of zij iemand kennen voor die functie.
Veel werkgevers vragen personeel ook om mee te denken voor een nieuwe collega. Werkgevers gaan over het algemeen graag in gesprek met sollicitanten die aanbevolen worden door een personeelslid. Logisch: je beveelt niet iedereen aan bij je eigen werkgever, dat doe je alleen als je denkt dat het écht een goede nieuwe collega is!
Als werkzoekende kun je de gouden tip voor een baan dus vanuit je netwerk krijgen. Die tip is heel waardevol: je hebt een goede kans op een gesprek omdat het “via via” gaat. Dit in tegenstelling tot een vacature online, waar je als sollicitant moet zien op te vallen tussen honderden anderen.
Je netwerk is vaak groter dan je denkt en de mensen uit je netwerk helpen je graag. Bedenk maar eens wie je allemaal kent: buren, vrienden, studiegenoten, kennissen, familie, collega’s vanuit je vakantiebaan of je bijbaan, mensen met wie je sport, muziekles hebt enzovoort.
Zorg ervoor dat je netwerk weet wat je zoekt
Je netwerk moet precies weten wat je zoekt, wat je wilt en wat je kunt. Bedenk maar: als de mensen uit je netwerk niet weten wat voor opleiding je hebt of wat voor baan je zoekt, kunnen zij moeilijk inschatten wat interessant voor jou is en zullen ze ook niet zo snel aan je denken als zich iets voordoet.
Zorg er dus voor dat mensen goed weten wat je zoekt en vraag ze om aan je te denken als zij iets passends horen of zien.
Breid je netwerk uit
Hoe groter je netwerk, des te meer kansen op de tip. Onderneem dus activiteiten om meer mensen te leren kennen! Ga vrijwilligerswerk doen in je vakgebied, loop nog een extra stage, doe iets waarbij je nieuwe mensen ontmoet.
Kijk eens of er in jouw regio sollicitatieclubs zijn (of begin er één). Dit zijn bijeenkomsten voor werk zoekenden waarbij je nieuwe mensen kunt leren kennen. Hier kun je ervaringen uitwisselen en informatie of tips krijgt voor het solliciteren.
Iedereen heeft een andere achtergrond en andere wensen voor een baan. Het zijn dus niet je concurrenten. Je versterkt elkaar alleen maar: jij kunt anderen een tip geven als jij iets hoort wat voor hen interessant is. En andersom: zij horen of zien vacatures die voor jou interessant kunnen zijn.
Steeds meer werkgevers en bemiddelingsbureaus gebruiken social media om personeel te vinden. Via dit kanaal bereiken ze een zeer grote groep mensen. Rechtstreeks, omdat werkzoekenden hen volgen, maar ook indirect, via hun volgers die de vacatures delen via social media.
Veel mensen doen dit graag; ze kunnen er hun netwerk blij mee maken. Ga maar na: bijna iedereen kent wel iemand die op zoek is naar een (nieuwe) baan.
Voor jou als werkzoekende is social media belangrijk en nuttig om meer vacatures te kunnen vinden, maar ook om informatie over werkgevers, organisaties en bureaus te achterhalen.
Steeds meer vacatures worden alleen via social media gedeeld; deze vind je dus niet meer in vacaturebanken of de krant.
Er zijn verschillende social media-kanalen, waarbij het gebruik en belang ervan snel verandert. De belangrijkste kanalen van nu voor werkzoekenden zijn Linkedin en in minder mater Twitter.
Facebook kan ook interessant zijn, er zijn werkgevers actief op Facebook en er zijn ook vacature groepen (vaak per regio – werken in Friesland bijvoorbeeld) waar vacatures geplaatst worden van allerlei werkgevers.
Vacatures via LinkedIn
Het ideale kanaal is LinkedIn: een zakelijk social media platform waar iedereen een profiel heeft met zijn/haar opleiding, werkervaring en huidige functie. Werkgevers en bemiddelaars die op zoek zijn naar kandidaten zien dus eigenlijk een soort CV. Aan de hand daarvan kunnen ze al heel goed inschatten of ze je willen benaderen.
Als werkzoekende heb je het volgende aan Linkedin:
- Vacatures vinden (zoeken in tabblad ‘vacatures’ maar ook via connecties en in groepen kun je vacatures vin den).
- Een professioneel online, zichtbaar en vindbaar cv maken.
- Een oproep doen, vragen stellen, informatie of tips krijgen.
- Zien wie jij kent bij organisaties of bureaus (en gebruik maken van die ingangen).
- Gevonden worden door bureaus of werkgevers.
Zorg voor een zo volledig mogelijk en professioneel profiel maakt waarmee je een goede indruk geeft van wie jij bent, wat je ervaring is en welke opleidingen je gedaan hebt.
Vraag om een aanbeveling van een organisatie waar je hebt gewerkt (stage, afstudeeropdracht, bijbaan bijvoorbeeld).
Veel bemiddelaars en werkgevers zoeken je op via Linkedin (en bekijken ook je Twitter-account of je Facebook-pagina) als je solliciteert om te zien wie je bent en een indruk van je te krijgen. Dit doen ze ook als je een sollicitatie per post verstuurt voor een vacature die in de krant stond.
Zorg er dus voor dat je een professionele indruk maakt, met een nette foto, en let ook op de inhoud van de berichten die je plaatst. Een werkgever die jouw social media-accounts bekijkt en een slechte indruk krijgt nodigt je simpelweg niet uit voor een gesprek.
Sluit je daarnaast aan bij verschillende groepen (regionale groep, groep voor je vakgebied, vacaturegroep) en gebruik de zoekfuncties om vacatures te vinden.
Je kunt online diverse LinkedIn-handleidingen en e-books vinden met uitleg hoe je een profiel aanmaakt en LinkedIn handig kunt gebruiken.
Vacatures via Twitter
Veel werkgevers en bureaus delen hun vacatures via Twitter. Ook hier is het bereik groot. Stel, een organisatie heeft vijfhonderd volgers, dan bereiken zij met een paar tweets zeker een groot deel van die volgers. Stel dat een deel van deze volgers de vacature retweet – wat veel mensen doen omdat ze een ander in hun netwerk een baan gunnen – dan kan het bereik enorm zijn en is de kans ook heel groot dat er goede kandidaten solliciteren. Gratis werven voor werkgevers dus!
Als werkzoekende kun je het volgende met Twitter:
- Vacatures vinden (zoek maar eens op het woord ‘vacature’ en ga organisaties en bemiddelingsbureaus volgen).
- Een oproep doen dat je op zoek bent naar een baan (maak het specifiek: wat zoek je en waar? Link door naar je LinkedIn-profiel).
- Een beter beeld krijgen van een organisatie of bureau en eventueel contact leggen.
- Een organisatie waar je zou willen werken gaan volgen en zien wat er speelt, en op de hoogte blijven.
Zorg voor een goed profiel (bio’) met een link naar je LinkedIn-profiel. Ook hier geldt dat je je er bewust van moet zijn hoe je overkomt. Als je op Twitter vindbaar en zichtbaar bent voor werkgevers, zorg er dan voor dat je berichten, foto’s en je profiel daarop afgestemd zijn.
Ga zo veel mogelijk bekenden volgen en volg ook interessante bureaus en werkgevers. Gebruik de zoekfunctie goed om vacatures te vinden. Eventueel kun je ook in je bio zetten dat je op zoek bent naar een baan (vermeld dan ook wat voor baan, in welke regio en maak een link naar je LinkedIn-profiel).
Je kunt online diverse Twitter-handleidingen en e-books vinden met uitleg hoe je Twitter handig kunt gebruiken.
Ik heb ook gemerkt dat het inzetten van je netwerk erg belangrijk is om een baan te vinden. Zo ken je vast wel iemand die je kan helpen bij het vinden van een passende vacature. Ook kan het helpen om een uitzendbureau in te schakelen.