Solliciteren naast je baan – Hoe pak je dat aan

Het kan best pittig zijn om naast je huidige baan een nieuwe baan te zoeken. Want je wilt waarschijnlijk niet afdanken op je huidige baan en je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je genoeg tijd en energie hebt om wéér te gaan solliciteren.  

Een baan zoeken terwijl je nog fulltime aan het werk is in de meeste gevallen de beste strategie. De meeste werkgevers en recruiters hebben namelijk de voorkeur voor iemand die al aan het werk is zodat kennis en ervaringen up-to-date zijn. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat je nog steeds iedere maand inkomsten hebt, ook wel lekker. Dan hoef je je daar tenminste geen zorgen over te maken, want je hebt je focus immers nodig om te solliciteren.  

Waarom wil je een nieuwe baan?

In de meeste gevallen is het een goed teken dat je wilt veranderen van baan. Vaak ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of vallen de werkzaamheden van je huidige baan toch tegen. Probeer te bedenken waarom je wilt switchen van baan, maak een lijstje. Dit gaat je veel helpen tijdens je zoektocht.

Je bent op zoek naar een betere baan. Maar wat moet er dan precies beter? Juist ja, het is goed om eerst te reflecteren op je huidige baan. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

  • Past de huidige bedrijfscultuur niet bij je?
  • Sluiten de werkzaamheden niet aan bij je ambities?  
  • Zijn er onvoldoende doorgroei mogelijkheden voor jou?
  • Wil je meer verdienen?
  • Liever dichter bij huis werken?
  • Bij een internationaal bedrijf aan de slag?

Dit zijn allemaal goeie redenen om een andere baan te zoeken. Soms kun je in gesprek gaan met je huidige baas over sommige punten. Maar als je daar samen niet uitkomt dan is het een goed idee om ergens anders aan de slag te gaan, anders doe je jezelf tekort.

Hou het nog even stil

Het is vaak geen goed idee om je baas te laten weten dat je ergens anders wilt gaan werken. Vaak dan wordt dit niet zo gewaardeerd en kan het knap ongemakkelijk zijn als je baas er toch via een omweg achter komt.  

Het is verleidelijk om mensen te vertellen over je zoektocht. Helemaal als je net een sollicitatiegesprek achter de rug hebt, dan wil je graag je frustraties of blijdschap delen. Maar probeer jezelf hierin af te remmen. Deel jouw zoektocht alleen met vrienden en familie buiten het werk om.  

Vertel niemand op het werk dat je op zoek bent naar wat anders. Ook niet die ene collega waarmee je zo goed op kan schieten. Als je het tegen 1 collega verteld dan kun je het net zo goed tegen iedereen zeggen. Mensen rodelen nou eenmaal, en vooral op het werk is mijn ervaring.

Nog meer dingen die beter niet kunt doen als je naast je baan gaat solliciteren:

  • Je CV open en bloot bewerken in MS word op het werk.
  • Driftig alle vacature sites afstruinen op het werk.
  • Speciale kleren dragen naar je werk voor een sollicitatiegesprek later die dag.
    • Neem een extra set kleren mee als het nodig is.

Vraag je nieuwe baas om het nog even stil te houden

Vooral als je in dezelfde branche blijft werken is het handig om je (mogelijke) nieuwe baas te vragen of hij/zij het nog even stil wil houden dat je aan het solliciteren bent. Het zal je verbazen hoe snel zulke informatie zich verspreid. Vooral wanneer je via je huidige netwerk nieuwe mogelijkheden hebt gevonden.

Het gras is groener bij de buren

Misschien kom je er tijdens je zoektocht wel achter dat je het toch niet zo slecht hebt bij je huidige werk. Een gevalletje “het gras lijkt altijd groener bij de buren” zeg maar. Dan is er niks mis mee om de zoektocht naar een nieuwe baan af te blazen en bij je huidige baas te blijven.

Je hoeft niet bang te zijn dat alles in dit geval verspilde tijd is geweest. Je bent immers tot nieuwe inzichten gekomen waardoor je je huidige situatie meer bent gaan waarderen. Besef dat geen enkele baan perfect is. En als dit proces ervoor heeft gezorgd dat je alsnog bij je wilt blijven werken bij het bedrijf waar je nu zit dan is dat alleen maar mooi toch?

Je baas vertellen dat je ergens anders gaat werken

Je moet hier niet te moeilijk over nadenken en vooral emoties buitenspel laten. Hou het zakelijk. Communiceer dat je weg gaat vanwege praktische redenen of omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Ga dus absoluut niet ineens mopperen over allerlei mogelijke ergernissen van je werk of collega’s. Je weet tenslotte nooit wanneer je weer zaken moet doen met je huidige collega’s of baas, helemaal als je in dezelfde branche blijft werken.

Je hebt vast en zeker veel geleerd en veel ervaring op gedaan. Als jouw huidige werkgever net zo zakelijk is als jij dan zal hij/zij dat onderschrijven. Zo heb je ook nog eens een mooie referentie voor je nieuwe werkgever te pakken.

Gebruik je huidige werk niet direct als referentie

Het is natuurlijk wat lastig om nu al je huidige baas of collega’s als referentie op te geven. Je wilt ongemakkelijke situaties vermijden waarbij je baas opeens een belletje krijgt van een concurrent waar jij wilt gaan werken. Afhankelijk van het moment waarop je je huidige werkgever vertelt dat je ergens anders gaat werken kun je hem of haar vragen om een referentie.

Vaak worden referenties pas aan het einde van de sollicitatie procedure gecheckt. Bescherm je persoonlijke en professionele netwerk dus voor zekerheid tot het einde van het proces.

Tijdens normale werkdagen solliciteren bij je nieuwe baas.

De kans is groot dat je alleen op werkdagen wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je zult dus waarschijnlijk wat vakantiedagen moeten opofferen. Het is dus slim om wat vakantiedagen achter de hand te houden wanneer je nu al weet dat je in de toekomst op zoek wilt gaan naar een nieuwe baan.

Je kan ook wat slimmer je afspraken buiten het kantoor inplannen waardoor je wellicht in de pauze op de koffie kunt bij een toekomstige werkgever.

Sommige mensen zullen je misschien adviseren om je voor een dag ziek te melden. Ik zou dit persoonlijk niet zo snel doen. Niet alleen omdat het niet netjes is, maar ook omdat er misschien alsnog van je verwacht wordt dat je via telefoon, Skype of Slack bereikbaar bent.

Je zult hier dus een beetje creatief mee om moeten gaan en zorgen dat je tijd vrij maakt om te solliciteren.

Stel jezelf beschikbaar op LinkedIn

Als je slim bent dan laat je nieuwe werkgevers naar jou toe komen om wat tijd te besparen. LinkedIn heeft een handige functie waarmee recruiters en werkgevers kunnen zien dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Het is dus NIET publiekelijk te zien dat je “beschikbaar” bent. Alleen recruiters die zoeken op jouw vakmanschap kunnen dit zien. Dit doen zij met de betaalde zoekoptie “LinkedIn Recruiter Seat” die LinkedIn aanbiedt. Alleen werkgevers die nieuwe collega’s zoeken gebruiken de LinkedIn Recruiter Seat.

Jezelf beschikbaar stellen op LinkedIn

Je kunt je profiel beschikbaar maken in de privacy instellingen van je LinkedIn account.

Durf de stap te zetten

Het is natuurlijk niet niks om te wisselen van baan. Je geeft er veel zekerheden voor op en je weet niet 100% of er iets voor terug komt wat net zo goed is. Misschien heb je nu wel super toffe collega’s die je het liefst mee zou willen verhuizen.

Probeer eens een lijstje te maken met alle positieve en negatieve punten van je huidige en nieuwe baan. Als je nieuwe baan meer positieve punten heeft die voor jou belangrijk zijn dan is er geen enkele reden om te blijven hangen. Ga er gewoon voor.

Je bent dit artikel niet voor niets aan het lezen, je hebt dus al een eerste stap gezet. Ik hoop dat je nu de volgende ook durft te zetten.

Laat een bericht achter