In dit artikel:
Ik heb net als jou ooit mijn CV moeten maken zonder enige werkervaring. Misschien ben je net afgestuurd of ben je gestopt met je studie of baan waardoor je geen werkervaring hebt kunnen op doen. Het is een uitdaging om een goed curriculum vitae op te stellen zonder werkervaring, maar het is zeker niet onmogelijk met een beetje creativiteit.
De truc is om de focus te leggen op jouw kennis en ervaringen in plaats van werkervaring. Je moet met een CV je nieuwe werkgever ervan overtuigen dat jij de gevraagde kennis en vaardigheden meester bent. Dit kun je doen door goed na te denken over het format en structuur van jouw CV. In de rest van het artikel ga ik je leren hoe je dit het beste kan aanpakken en waarbij je stil moet staan.
Om jouw het leven wat makkelijker te maken kun je een kijkje nemen in onze CV template Shop. Ga voor een zogenaamd “functioneel” CV template waarin jouw kennis en ervaringen nadrukkelijk naar voren komen in plaats van werkervaring.
Wat is een curriculum vitae nou precies
Dit hoef ik je vast niet in detail uit te leggen aangezien je hier via een zoekmachine terecht bent gekomen. Maar toch is het even goed om realiseren wat een CV is en waar het goed voor is.
Je kan een CV zien als een document met marketing materiaal voor jezelf. Een CV is dus bedoelt om jou zo goed mogelijk af te schilderen voor een bepaalde functie. Het ultieme doel van een CV is om een sollicitatiegesprek te scoren.
Je hoeft dus echt niet je hele levensverhaal te vertellen in een CV. Zorg ervoor dat je een CV afstemt op de functie eisen om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Wie leest jouw CV
Het is nuttig als je jezelf in de schoenen plaats van de persoon die jouw CV gaat lezen. Het is afhankelijk van de grote van het bedrijf en het huidige aantal werknemers wie de sollicitatie procedures afhandelt (en dus jouw CV leest). Dit kunnen 1 (of meerdere) van de volgende personen zijn,
- Manager: De persoon die ervoor gezorgd heeft dat de vacature beschikbaar kwam en iemand zoekt om zijn of haar team te komen versterken. Dit is de persoon die je uiteindelijk wil imponeren. Je kunt er vanuit gaan dat je direct met de manager te maken hebt bij een bedrijf met minder dan 50 werknemers.
- HR-medewerker: Een HR medewerker houdt zich bezig met alle personeelszaken van een bedrijf. Vaak hebben alleen grotere bedrijven HR medewerkers om personeelszaken goed te kunnen managen. Het kan dus zijn dat een HR medewerker naar jouw CV gaat kijken als je solliciteert bij een groter bedrijf.
- Recruiter: Recruiters hebben de taak om voor een specifieke functie mensen te zoeken. Zij gaan dus op zoek naar jou. Grote bedrijven kunnen een zogenaamde in-house recruiters hebben die bij hetzelfde bedrijf werken. Maar er bestaan ook externe recruitment bureaus die worden ingehuurd door een bedrijf om een geschikte nieuwe medewerker te zoeken.
Iets wat al deze mensen gemeen hebben is dat ze het allemaal druk hebben en heel veel CV’s moeten doorlezen. Een recruiter kan bijvoorbeeld wel 100 CV’s per dag moeten doornemen. Dit is belangrijk om in je oren te knopen aangezien deze mensen dus waarschijnlijk niet uitgebreid de tijd nemen voor jouw CV.
Volgens onderzoek nemen deze mensen gemiddeld 9 seconden de tijd voor een CV. Het is dus essentieel om er voor te zorgen dat jouw CV eenvoudig te lezen is.
Voorbeeld CV zonder werkervaring
De juiste structuur van een CV
Voordat je al je kennis en vaardigheden op somt moet je eerst de juiste structuur aanbrengen. Het moet er goed en professioneel uit zien. Bovendien moet het CV eenvoudig te lezen zijn aangezien er waarschijnlijk maar een paar seconden naar gekeken wordt.
- Gebruik eenvoudige fonts: Die sierlijke en “handgeschreven” fonts zijn leuk voor sinterklaasgedichten maar niet voor een CV. Hou het simpel.
- Denk na over kleuren: Je wilt natuurlijk opvallen met je CV, dit kun je doen door wat kleur toe te voegen. Maar wees niet té enthousiast, het moet wel professioneel blijven.
- Gebruik secties: Gebruik verschillende secties voor je werkervaring, skills, ervaringen, opleiding, etc.
- Gebruik bullitpoints: Bullitpoints maken een tekst veel makkelijker om te lezen. Ik maak er niet voor niets gebruik van in de artikelen op deze website.
- Gebruik 1 pagina: Als het kan gebruik dan niet meer dan 1 pagina. 2 pagina’s lezen is nou eenmaal 2 keer zo veel werk, en het is maar de vraag of de persoon die jouw CV leest dit waardeert als hij/zij er 100 door moet nemen.
- Contact details aan de bovenkant: Begin altijd met je contactdetails aan de bovenkant. Je wilt voorkomen dat de persoon moet zoeken naar jouw contact informatie.
- Persoonlijk profiel: Voeg direct na je contactdetails wat persoonlijke informatie toe in ongeveer 5 zinnen.
Denk ook eens na over het gebruik van 2 kolommen zodat je meer informatie op 1 pagina kwijt kan.
Gebruik de volgende secties voor het opvullen van je CV:
- Kennis & Ervaringen
- Opleiding
- Werkervaring
- Hobby’s & interesses
- Publicaties
- Prijzen of awards
- …
Bekijk de templates in onze shop voor meer voorbeelden.
Persoonlijk profiel
Dit is een paragraaf met een korte introductie over wie jij bent. Het doel van dit stukje tekst is om de aandacht te grijpen van de manager of recruiter. Probeer er voor te zorgen dat ze de rest van je CV ook willen lezen.
Vertel zo beknopt mogelijk waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Je wilt waarschijnlijk vooral jouw opleiding naar voren laten komen als argument aangezien je weinig tot geen werkervaring hebt.
Misschien kun je een bepaalde prestatie vanuit je studie belichten dat raakvlak heeft met de vacature. Of misschien heb je wel hele specifieke kennis opgedaan tijdens je studie (of ergens anders) dat gevraagd wordt voor de functie.
Je kunt informatie geven over deze punten:
- Opleiding: Dit is belangrijk om toe te lichten wanneer je geen werkervaring hebt.
- Jouw doel: Waarom jij denkt de beste kandidaat te zijn.
- Relevante skills: Bellicht relevante skills waar je erg goed in bent.
- Soft skills: Dit zijn dingen als communicatie, in teams kunnen werken, leidinggevende kwaliteiten, etc.
- Prestaties: Benoem prestaties waar je trots op bent en die relevant zijn. Bijvoorbeeld hoge cijfers of een bepaald project vanuit je studie.
Kennis en ervaringen
Dit is een vrije simpele sectie met een opsomming van jouw kennis en ervaringen die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Je mag ook prima ervaringen of zelfs prestaties opsommen waar je trots op bent. Je doet er goed aan om bullitpoints te gebruiken.
Let wel op dat je het zo kort mogelijk houdt. Het voordeel daarvan is namelijk dat je nagenoeg zeker weet dat mensen dit zullen lezen. Mensen zijn namelijk geneigd eerder korte lijsten te lezen dan hele lange. Het is dan ook slim om zo’n korte lijst bovenaan je CV te zetten.
Opleidingen
Het spreekt voor zich dat je in deze sectie opsomt wat en waar je hebt gestudeerd. Gebruik weer bullitpoints als het kan. Denk aan het volgende:
- De school en/of universiteit waar je hebt gestudeerd.
- Vakkenpakketten, minors/majors.
- Gemiddelde cijfers
- Modules en projecten
Hobby’s
In eerste instantie denk je misschien dat het niet zo belangrijk is om je hobby’s te vermelden. Het gaat toch immers om je kennis & vaardigheden? Klopt, maar binnen hobby’s kun je net zo goed relevante kennis en ervaring op doen. Bovendien vertellen hobby’s iets over jouw als persoon.
Deze sectie is dus een mooie kans om dingen aan te kaarten die los staan van je opleiding maar die wellicht wel raakvlak hebben met de vacature.
- Misschien ben je voorzitter van een vereniging, waarmee je dus eigenlijk aangeeft dat jij weet hoe je mensen aan moet sturen.
- Of misschien vind je het wel leuk om in je vrije tijd websites te bouwen en te programmeren, wat je kan gebruiken voor een ICT functie.
- Maar ook sport is altijd een goede hobby, vooral teamsport waarin communicatie en samenwerken belangrijk zijn.
- Vrijwilligerswerk is ook een goede “hobby” waar allerlei kennis en ervaring mee gemoeid gaan. Bovendien zegt het iets over je karakter op een positieve manier als je de tijd neemt voor vrijwilligerswerk.
Denk dus aan activiteiten die je buiten je opleiding om hebt gedaan en licht je hobby’s toe in de context van de vacature waarna je solliciteert.
Wel of geen profielfoto toevoegen aan CV
Dat ligt aan het type functie waarna je solliciteert, al is het tegenwoordig breed geaccepteerd om een profielfoto te gebruiken. Dit komt waarschijnlijk door alle social media en bijbehorende profielfoto’s. We zijn er min of meer aan gewend geraakt om bij iedereen die we niet kennen toch een gezicht te hebben.
Bovendien is de kans groot dat werkgevers je toch wel op gaan zoeken op LinkedIn, Facebook enz. Ik denk zelf dat je daarom net zo goed een profielfoto kunt toevoegen, maar het is absoluut niet noodzakelijk. Een CV gaat natuurlijk over jou als persoon en niet je uiterlijk.
Stiekem heb je vast wel wat werkervaring
Denk bijvoorbeeld eens aan bijbaantjes, vakantiewerk, stages, je afstudeeropdracht, bestuursfuncties of misschien wel buitenlandervaring. Hier heb je werkervaring (en levenservaring) in opgedaan.
Daarnaast kan al die ervaring ook relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Jouw bijbaan in de horeca is bijvoorbeeld relevant als je solliciteert naar een verkoopfunctie. In de horeca ben je met mensen bezig, stap je op mensen af, leer je dienstverlenend te zijn, goed te communiceren, commercieel te denken en nog veel meer.
Daarnaast kun je met je werkervaring in stages, vakanties en weekenden laten zien dat je tijdens je opleiding niet stil hebt gezeten.
Is je werkervaring relevanter dan je opleiding? Bijvoorbeeld omdat je precies de juiste ervaring hebt voor een functie, maar een lagere of andere opleiding hebt dan er gevraagd wordt? Je kunt dan in je CV je werkervaring vóór je opleiding zetten. Daarmee zet je je sterkste punt voor jouw sollicitatie vooraan, zodat dat meer opvalt.
Minimaal aantal jaren werkervaring
Het vinden van een baan zonder werkervaring is vooral een uitdaging voor jonge mensen die net willen gaan beginnen met werken. Zoals je vast wel gemerkt zal hebben eisen veel vacatures vaak een minimaal aantal jaren werkervaring. Hier hoef je jezelf niet perse iets van aan te trekken en je kunt prima proberen om alsnog te solliciteren de vacature. Maar besef je wel dat het in dit geval extra belangrijk is om aan te tonen dat jij alles hebt wat ze vragen in de vacature.
Ik heb nog een artikel geschreven specifiek voor het opstellen van een goed CV. Hier beschrijf ik de belangrijkste punten voor het maken van een curriculum vitae.