Belangrijke aandachtspunten voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Zodra je je CV hebt opgesteld kun je aan de slag met het schrijven van jouw sollicitatiebrief. Wij behandelen hier de belangrijkste aandachtspunten. Heb je nog hulp nodig met het opstellen van je curriculum vitae? Geen probleem, wij helpen vertellen je de belangrijkste punten voor een goed CV.

In een sollicitatiebrief, ook wel een motivatiebrief genoemd, breng je je motivatie voor je sollicitatie over: waarom ben je enthousiast en waarom denk jij dat je geschikt bent?

Je doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Door de brief (of e-mail) wil je de ander nieuwsgierig maken naar jou en overbrengen dat het de moeite waard is om je uit te nodigen voor een gesprek. Dat zijn de belangrijkste punten voor je motivatie- of sollicitatie brief.

Wat je leert

  • Dat je niet op alle functies moet solliciteren.
  • Hoe werkgevers en bemiddelingsbureaus kijken naar jouw sollicitatiebrief.
  • Hoe je je sollicitatiebrief het beste kunt opstellen.
  • Je enthousiasme moet écht zijn en goed naar voren komen in je motivatie.
  • De aansluiting tussen jouw achtergrond en de functie moet in je motivatie heel duidelijk worden omschreven.

Ga niet op elke vacature solliciteren

Als je op zoek bent naar een baan zie je allerlei vacatures waar je op zou kunnen reageren:

  • Functies waar je ervaring of je opleiding goed van pas komt
  • Functies die minder raak vlak hebben met jouw ervaring of kennis maar die je wel erg aanspreken
  • Functies waarvoor meer ervaring of een andere opleiding gevraagd wordt dan jij hebt
  • Functies waarvoor een parttimer gevraagd wordt terwijl jij graag fulltime wilt werken

Als je graag een baan wilt, kan het verleidelijk zijn om dan maar te reageren op elke vacature die voorbijkomt. Dit is zonde van je tijd en de tijd van de personeelsfunctionaris of het bureau dat je CV en brief gaat lezen.

Want als jij zelf de aansluiting tussen jou en de functie al helemaal niet ziet, hoe kan die ander dat dan wél zien? Bovendien wil je niet zomaar een baan, maar een baan waarover je enthousiast bent en waarin je graag aan de slag wilt.

Bepalen wanneer je wel of niet moet solliciteren

Stel jezelf bij elke vacature de volgende twee vragen:

  • Hoe goed sluit jij aan op wat gevraagd wordt?
  • Hoe enthousiast ben je over de functie en de organisatie?

Sluiten jouw ervaring en opleiding aan op wat gevraagd wordt?

In de vacaturetekst staat wat de organisatie vraagt voor de vacature met allerlei verschillende dingen die de ideale kandidaat moet hebben:

  • Een specifieke opleiding
  • Een bepaald opleidingsniveau
  • Werkervaring in een soortgelijke functie
  • Een aantal jaar ervaring in de branche
  • Ervaring met bepaalde software of bepaalde systemen of technieken waarmee gewerkt wordt
  • Kennis van bepaalde wetgeving of andere specifieke zaken
  • Bereid zijn om fulltime of juist parttime te werken
  • Bepaalde talen die je moet kunnen spreken
  • Bepaalde vaardigheden of eigenschappen (flexibiliteit, commercieel denken, praktische instelling, …)

Ben jij goed genoeg voor de vacature eisen?

Hoe bepaal je nu of jij goed aansluit op wat er gevraagd wordt? Heeft het zin om te solliciteren als je aan sommige dingen wel voldoet en aan andere eisen niet?

Bedenk allereerst dat een vacatureprofiel een omschrijving geeft van de ideale kandidaat in de ogen van de organisatie. Misschien is er maar een heel klein aantal mensen dat voldoet aan alles wat gevraagd wordt, of misschien wel niemand…

Probeer je in te leven in de functie en de organisatie. Wat zou jij in hun plaats de allerbelangrijkste zaken vinden? Als je daaraan voldoet, dan kun je gerust een sollicitatiebrief schrijven. Als er dingen zijn waarmee je iets minder ervaring hebt dan gevraagd wordt, is dat vaak niet zo erg. Anders ben je heel snel uitgekeken op een functie en daar heeft een organisatie ook weinig aan.

Benoem ook kwaliteiten die niet in de vacature staan

Als je niet aan de eisen in de vacature voldoet, bedenk dan welke andere waardevolle kennis of ervaring jij wél meebrengt als kandidaat. Dit verwerk je vervolgens in je motivatiebrief.

De lezer kan namelijk zelf ook wel zien dat je niet aan de eisen vol doet, je kunt het dus beter zelf benoemen en een oplossing bieden: wat breng jij dan wél mee? Blijf daarbij wel realistisch. Als je als starter op de arbeidsmarkt solliciteert naar een functie waarvoor vier jaar werkervaring als manager gevraagd wordt, kun je honderd procent zeker een afwijzing verwachten. Jammer van je tijd en van de tijd van de organisatie of het bureau.

Als je twijfelt, bel dan de organisatie met de vraag hoe belangrijk precies die (hoeveelheid) ervaring of die opleiding is. Of als ze een parttimer voor drie dagen vragen maar jij wilt echt een baan voor minimaal vier dagen: bel ze dan met de vraag of het mogelijk is om voor vier dagen aan de slag te gaan, of eventueel op termijn een dag meer te gaan werken.

Of andersom: je kunt drie dagen werken maar ze vragen iemand voor vier dagen. Bedenk een oplossing voor die vierde dag. Kun je toch een aantal uren extra gaan werken, of kun je iets anders regelen? Misschien is er wel een optie om een dagdeel thuis te werken?

Vertel in het telefoongesprek wat over jezelf (je pluspunten!) en kort wat je aan ervaring of kennis meebrengt voor de functie. Het is een uitgelezen kans om meteen een goede indruk achter te laten.

Hoe enthousiast ben je over de vacature?

Het is natuurlijk nét zo belangrijk dat jij enthousiast bent; het gaat er niet alleen om dat de organisatie enthousiast wordt van jouw CV en brief. Zoals eerder gezegd, je wilt niet zomaar een baan, je wilt een baan waar je echt veel zin in hebt. En de werkgever wil natuurlijk ook een nieuwe medewerker die echt enthousiast is over de functie en hun organisatie.

Als je een vacature bekijkt, bedenk dan voor jezelf hoe enthousiast je ervan wordt en vraag je het volgende af,

  • Wat vind je van de branche en het product of de dienst?
  • Wat voor indruk krijg je van de organisatie?
  • Wat voor taken ga je uitvoeren en zou je die met plezier uitvoeren?
  • Wat lijkt je er allemaal leuk en positief aan?
  • Past de functie bij jouw talenten, eigenschappen en wensen?

Als je niet direct heel enthousiast wordt van de vacature, bekijk dan meer informatie over de organisatie, via de website bijvoorbeeld. Soms spreekt een tekst gewoon niet zo aan of lijkt een product op het eerste gezicht niet zo aansprekend.

Als je je er meer in verdiept, kun je verrast worden en van mening veranderen. Heel veel mensen werken in een sector waarvan ze nooit gedacht hadden dat ze daar met plezier zouden werken! Oordeel dus niet te snel.

Als je er na meer informatie verzameld te hebben nog steeds niet enthousiast over bent, solliciteer dan niet. Dat lijkt misschien vreemd, maar eigenlijk is het heel simpel: jij hebt recht op een baan waar je echt enthousiast over bent en zin in hebt en de organisatie heeft recht op een nieuwe medewerker die er vól voor gaat.

Je motivatie onder woorden brengen

Als je aansluit op de functie en enthousiast bent, ga je je motivatie omschrijven in een brief of e-mail. Hierbij is belangrijk om,

  • Je enthousiasme overbrengen
  • Jouw sterke punten naar voren brengen
  • De aansluiting maken tussen jouw ervaring, kennis en persoonlijkheid en wat er voor de functie gevraagd wordt.

Voordat je je brief of e-mail opstelt: schrijf voor jezelf eens op waar je enthousiast over bent. Daarbij bedenk je wat je bevalt in de functie: wat lijkt je interessant of leuk aan de taken die je gaat uitvoeren?

Bedenk ook wat jou enthousiast maakt in de organisatie of de branche. Wat motiveert jou om in die organisatie te willen werken? Wat vind je interessant aan wat de organisatie doet, het product, de diensten, de toepassingen daarvan of de klanten?

Vervolgens ga je voor jezelf opschrijven wat jou geschikt maakt voor deze functie:

  • Welke ervaring, kennis en vaardigheden heb je die aansluiten op de functie?
  • Heb je ervaring met de taken die je in deze baan uitvoert?
  • Sluit je opleiding goed aan, zodat je die kennis meeneemt in de functie?
  • Wat kun jij wat belangrijk is voor de functie?

De juiste indeling voor een sollicitatiebrief

Als je dit voor jezelf hebt uitgewerkt, ga je je sollicitatiebrief of motivatie-e-mail opstellen. Daarbij kun je de volgende indeling aanhouden:

  • Eerste alinea: hoe ben je de vacature tegengekomen (gelezen in de krant, gehoord van iemand die er al werkt, via Linkedin of vacaturebank gezien enzovoort) en het feit dat je graag solliciteert omdat … (de reden waarom je enthousiast bent: wat spreekt jou aan in de functie, de organisatie of de branche?).
  • Tweede alinea: waarom ben jij geschikt, wat breng je mee aan relevante ervaring en kennis en wie ben je als persoon? Hier breng je dus jouw sterke punten naar voren.
  • Laatste alinea: aangeven dat je graag je sollicitatie in een persoonlijk gesprek nader toelicht en hoopt op een positieve reactie/uitnodiging.

Voorbeeld van een goeie sollicitatiebrief

Hieronder vind je een voorbeeld van een sollicitatiebrief.

Geachte mevrouw Pieters,

Via de website van uw organisatie zag ik de vacature voor de functie van junior accountmanager. Mede naar aanleiding van ons prettige telefoongesprek op (datum), waarin ik meer informatie kreeg, solliciteer ik graag naar deze functie. 

Vooral het werken in de horecabranche, de hoeveelheid persoonlijk klantcontact en het verkopen van een kwalitatief goed product spreken mij erg aan. Daarnaast sluit dit goed aan bij mijn ervaring, mijn opleiding en mijn wens om mijzelf verder te ontwikkelen als accountmanager. 

Na mijn studie Commerciële Economie heb ik werkervaring opgedaan in een commerciële binnendienstfunctie. Met het merendeel van de werkzaamheden in de vacature van junior accountmanager heb ik ervaring opgedaan. Daarnaast ken ik de branche erg goed, vanuit mijn werk in de horeca tijdens mijn studie. Ik werk graag mét en vóór mensen, ben dienstverlenend én commercieel ingesteld, leergierig, op zoek naar een uitdaging en gewend om resultaat gericht te werken. Voor meer informatie over mijn achtergrond attendeer ik u graag op mijn cv, dat ik bijsluit. 

Uiteraard licht ik mijn sollicitatie graag toe in een persoonlijk gesprek. Ik zie dan ook uit naar uw reactie. 

Met vriendelijke groet, 

Uw nieuwe werknemer (ik zou wel gewoon je eigen naam gebruiken 😉 )

 

Laat een bericht achter